Afbeelding

Marit Crajé topper met (beach)handbal Angerense naar Youth Olympic Games

Algemeen

Tekst: Hans Schmeinck

Marit Crajé gaat naar de Youth Olympic Games in Buenos Aires in oktober. De 17-jarige Angerense is geselecteerd voor het Nederlands beachhandbalteam. Behalve op het strand is ze ook een ster in de zaal. Ze ging naar topclub VOC in Amsterdam.

 

Het Nederlands beachhandbalteam (onder 18) speelt vanaf maandag 8 oktober in de hoofdstad van Argentinië wedstrijden voor de finale van de Youth Olympic Games op zaterdag 13 oktober. De vaderlandse equipe maakt kans op een medaille, want onlangs pakte Marit Crajé en haar teamgenoten op het EK in Montenegro nog knap zilver. En de Angerense werd niet lang daarna met het team Beachhandbal Amsterdam tweede op het NK in Biddinghuizen.

Marit Crajé handbalde in haar jongste jeugd bij HV Angeren. Via de Handbalschool Gelre kwam het talent bij Swift Arnhem en vorig jaar stapte ze zelfs over naar de Amsterdamse topclub VOC, nationaal kampioen bij het dameshandbal. Crajé speelt daar overigens in het A-team dat uitkomt op het hoogste niveau.

Toch even terug naar beachhandbal. Dat is een spectaculaire versie van de toch al zo enerverende sport in de zaal. Enkele regels: het wordt gespeeld op een 'veld' van zand, van 27 bij 15 meter. De teams bestaan uit vier spelers (m/v) die in shorts en/of bikini maximaal drie sets van tien minuten spelen. Het is een snelle en spectaculaire sport, zo wordt de doelverdediger bij een eigen aanval gewisseld voor de 'specialist'.

'Vliegers' en pirouettes

De rol van Marit bij het Nederlands team onder 18: ,,Een spelverdeler, die anderen laat scoren.'' Een regulier doelpunt levert één punt op, maar het meest wordt gescoord met zogeheten 'vliegers' en pirouettes, goed voor ieder twee punten. Crajé: ,,De score wisselt razendsnel, zelfs acht goals voorsprong is soms niks.'' Waarschijnlijk wordt beachhandbal demonstratiesport op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daar hoopt het Angerense handbaltalent uiteraard ook bij te zijn.

Van al dat internationale succes had ze niet kunnen dromen toen ze op haar vierde begon te handballen. ,,Waarom die sport? Alle jongens in Angeren gingen op voetbal, de meisjes op handbal. Dus ik ook.'' Ze bleek alras een talent. Crajé kwam bij de Handbalschool Gelre terecht en mede daarom maakte (linker)opbouwster de overstap van HV Angeren naar Swift Arnhem. Op haar dertiende. En nu, vier jaar later, komt ze uit voor haar land uit op de Olympische Spelen voor de jeugd. ,,Ik wil daar zó graag bij zijn. Ik krijg kippenvel als ik het Wilhelmus hoor, ik kan het ook meezingen.''

'Niet eens reiskosten'

Handballen in Amsterdam, het vergt veel van Marit en haar ouders. Uit school -HAVO, OBC Bemmel- volgt drie keer per week de rit naar VOC voor trainingen en in het weekend het reizen voor de competitiewedstrijd. ,,We krijgen geen reiskosten. Dit is puur hobby. Of ik ooit in het buitenland zou willen handballen en een soort Estevana Polman zou willen worden? Lijkt me leuk, maar het hoeft niet per se.''

 

Uitgelicht

Digitale krant