Logo gemeentenieuwsonline.nl
Thema-avond Lingewaard Energie. (foto: Frans van Herwijnen)
Thema-avond Lingewaard Energie. (foto: Frans van Herwijnen)

Lingewaard Energie geeft antwoord op de vraag: 'Wat te doen met mijn CV-ketel'

LINGEWAARD - Voor een volle zaal heeft Lingewaard Energie informatie gegeven op de vraag: wat te doen met mijn oude CV ketel?

Na een film van Andre Kuipers over de opwarming van de aarde, werd er door Robbert Bakker van Lingewaard Energie ingegaan op wat het Klimaatakkoord betekent voor ons. Conclusie: we moeten alles inzetten om de afgesproken doelen van dit akkoord te halen. Als we vol inzetten op energiebesparing en vervolgens wat nog nodig is duurzaam opwekken, dan kan de gemeente Lingewaard in 2045 CO2 neutraal zijn volgens de roadmap van Lingewaard Energie.

Medewerker van het Energieloket Cor Princen kwam met een persoonlijk verhaal en motto 'Energiebesparing begint bij jezelf'. Vroeger gebruikte hij 4500 KwH stroom. Na aanschaf van een energiemeter en het vervangen van zijn grootste energieslurpers en isolatie is dit nog maar 2000 KwH.

Op de avond werd duidelijk dat isolatie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan energiebesparing. Daarna kan onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn voor duurzame opwek. Hiervoor is de warmtepomp een oplossing. De warmtepomptechniek lijkt nieuw, maar is al 80 jaar oud en is beter bekend als de koelkast. De techniek van de koelkast is dezelfde als die van de warmtepomp. Het bedrijf Nathan legde dit haarfijn uit en gaf de grote verschillen weer ten opzichte van de cv-ketel, een "kampvuur in een blikken doosje". De cv vervangen door een warmtepomp vraagt om een goed doordacht plan. Laat je goed voorlichten over de ruimte, het geluid en de manier van je verbruik van warmwater.

De presentaties van de avond zijn terug te lezen op www.lingewaardenergie.nl.

Meer berichten