Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Introductiecursussen voor nieuwe leden Rugbyclub Betuwe groeit als kool

Tekst: Hans Schmeinck

Landelijk gezien komen er de laatste jaren steeds meer rugbyers bij. Regionaal is dat ook merkbaar, het ledenaantal van RugbyClub Betuwe in Bemmel is fors toegenomen. Ook sportief gaat het voor de wind, zo werden enkele jeugdteams onlangs kampioen. Binnenkort zijn er introductiecursussen voor nieuwe leden.

De laatste jaren neemt het ledenaantal van RC Betuwe gestaag toe, vertelt voorzitter Siebe Klomp (op de foto als linesman). ,,Vijf jaar geleden hadden we nog maar 50 leden, nu zijn dat er al 120.'' De forse toename bij de Bemmelse rugbyclub staat niet op zich. Ook landelijk gezien is de stoere sport de laatste jaren steeds populairder. Telde Nederland in 2013 nog 10.357 rugbyers, vorig jaar waren dat er 4000 meer.

Wat opvalt is dat het merendeel van die 14.347 bestaat uit jongens junioren, namelijk 6837. Het aantal heren senioren is 5610. Die verhouding lag in 2013 nog totaal anders, met respectievelijk 4151 jongens en 5014 heren. De vrouwen zijn in de minderheid; in 2017 waren er 1053 dames senioren actief en 847 meisjes junioren. Al was er daarbij ook een stijging te zien, van 35% bij de vrouwen en maar liefst 105% bij de meiden.

Ook bij RC Betuwe neemt het aantal jeugdleden toe. En die zijn nog succesvol ook; zowel de Junioren (onder 16 jaar) als de Cubs (onder 14) waren de beste in de eerste fase van de competitie en werden herfstkampioen. ,,Op het gebied van jeugd werken we wel samen met RC Nieuwegein'', legt Klomp uit.

Introductiecursus

Ook bij de senioren was er succes, want RC Betuwe promoveerde afgelopen seizoen naar de derde klasse (vanwege een vrijgekomen plek). En juist 'zusterclub' Nieuwegein was recent tegenstander van het eerste. Ten overstaan van veel jeugdige leden werd echter jammerlijk verloren met 22-34. Daarna werden–uit bij de Vets in Valkenswaard- ook al geen punten gepakt: 54-52. Waardoor Betuwe puntloos onderaan staat.

Maar de geel-blauwe gestreepte Bemmelnaren zullen er geen nacht minder om slapen, want hoewel ze zeer competetief en fanatiek zijn ingesteld, staat voor hen het plezier in hun favoriete sport en de gezelligheid eromheen bovenaan. ,,Vanwege de derde helft hebben we zelfs de tijd van onze thuiswedstrijden vervroegd naar 13.30 uur.''

Om nog meer sportievelingen in Bemmel en omstreken te kunnen laten genieten van rugby en de sfeer van RC Betuwe organiseert de club vier introductiecursussen voor jong en oud; op de dinsdagen 20 en 27 november en de vrijdagen 23 en 30 november. Check: www.rugbyclubbetuwe.nl.


Zumba in onderbroek

In het rugby zijn er nogal wat rituelen en tradities, zeker ook bij RC Betuwe. Daar wordt na een wedstrijd zowel de beste (Man of the Match) als de slechtste speler (Dick of the day) verkozen. En wie de eerste try (bal in een beweging drukken in het vak achter de palen) scoort moet een zumba ondergaan. In je onderbroek met je teamgenoten om je heen een kan bier van drie liter opdrinken. Nog niet zo lang geleden moest een speler voor dat ritueel letterlijk met de billen bloot, aldus een ingewijde.

Meer berichten