Logo gemeentenieuwsonline.nl
Foto:

Huissen in tekstbeeld Het wonderschone goudgele Ginkgo-blad...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...Het is herfst! Ik werp een blik op 'onze' Binnendijkse voortuin. Ik zie de laatste bladeren in allerlei herfsttinten neerdwarrelen. Ze hebben hun werkzaam leven achter de rug. Wonderschoon daarbij is het goudgele blad van onze Ginkgo biloba.

Dat Ginkgo-blad maakt me blij. Het is veelzijdig en zit vol magie. Het vertelt het verhaal van de oeroude Ginkgo biloba die zijn wortels in China heeft. De boom ook van 'hoop en tijdloosheid' die we 37 jaar geleden planten als geboorteboom voor onze dochter Marie-Louise. Ginkgo betekent zilveren abrikoos wat verwijst naar de zilvergrijze vrucht gelijkend op een abrikoos. Biloba staat voor het karakteristieke waaiervormige, tweelobige en 'leerachtige' blad (zie foto).

Het waaiervormige blad is gevormd in de tijd van de dinosauriërs. Toen vergroeiden de parallel lopende 'naalden' tot dit unieke blad. En dat blad is sindsdien onveranderd. Dat maakt de Ginkgo biloba tot een 'levend fossiel'. Heel bijzonder. Bijzonder is ook dat het Ginkgo-blad de gave van de 'geneeskrachtige werking' bezit. Verder is de sierwaarde van het Ginkgo-blad ook een inspiratiebron. Bijvoorbeeld. Ten tijde van de Jugenstil was het een geliefd patroon bij kunstenaars. Kortom. Het blad van de oeroude Ginkgo biloba maakt me blij. Het is dan ook moeilijk afscheid te nemen van dit wonderschone goudgele en veelzijdige Ginkgo-blad. Ik wil ze allemaal wel oprapen en koesteren. Nou, één dan. Als overbrugging van de winter leg ik dat Ginkgo-blad in een boek. Als bladwijzer...

Meer berichten