Op zoek naar de fundamenten van Kasteel Hulhuizen!
Logo gemeentenieuwsonline.nl
Inzet grondradar (GPR). (foto: euroradar)
Inzet grondradar (GPR). (foto: euroradar) (Foto: euroradar)

Op zoek naar de fundamenten van Kasteel Hulhuizen!

HULHUIZEN - Aanstaande zaterdag is het zo ver, dan gaat Rocco van de firma euroradar in samenwerking met de projectgroep Hulhuizen200, Staatsbosbeheer en Historische Kring Gente op zoek naar de funderingsresten van kasteel Hulhuizen.

In de 17e eeuw werd het kasteel Hulhuizen, ondanks de verdedigingswerken, verzwolgen door de Waal. De exacte locatie van het kasteel is echter nooit achterhaald. Het kasteel van circa 40 bij 40 meter moet ergens bij de veerstoep van het pontje naar Millingen hebben gestaan, in de Klompenwaard. Maar waar stond het precies? Met dit vraagstuk gingen Gerico de Vries en Geert Visser (Historische Kring Gente) aan de slag.

Uit vele historische documenten en satelliet beelden kunnen de heren met enige zekerheid zeggen wat de locatie is, maar ze kunnen niet in de grond kijken. Vandaar dat deze vraag uiteindelijk bij euroradar terecht kwam.

Door middel van grondradar zal euroradar aanstaande zaterdag, 23 februari, een poging wagen de fundatie van het kasteel te lokaliseren. Er wordt een groot raster gelopen om een zo groot mogelijk oppervlakte in te meten, de data zal vervolgens worden geïnterpreteerd door data-analisten.

Het is een lastige klus, omdat de funderingsresten waarschijnlijk vrij diep liggen en het een zeer vochtige grond betreft. Dit weerhoudt de samenwerking van euroradar, Hulhuizen200 en Historische Kring Gente er natuurlijk niet van om een poging te wagen om dit mysterie op te lossen!

Meer berichten