Parende bruine kikker. (Tomas Hekkers)
Parende bruine kikker. (Tomas Hekkers) Foto: Tomas Hekkers

Lingewaard Natuurlijk: kikkers

Algemeen

LINGEWAARD - Nu het weer wat warmer wordt, is het leven in en rondom het water ook weer ontwaakt. De bruine kikker komt al vroeg in het voorjaar uit zijn winterslaap die hij onder water heeft gehouden.

Wanneer een mannetje een vrouwtje ontmoet klampt hij zich meteen aan haar vast en laat zich door haar naar het water brengen. Daar zet het vrouwtje haar eitjes af die gelijk bevrucht worden door het mannetje. Het eiwit, dat om de eitjes zit, zet uit in het water en vormt een slijmerige laag zodat het geheel als één klont kikkerdril blijft drijven. Dat grote aantal eitjes is een garantie dat er voldoende nageslacht overblijft, want er zijn genoeg dieren die wel een hapje kikkerdril lusten.

Van dril naar kikker verloopt in een proces van slechts een aantal weken. Maar de metamorfose die de kikker ondergaat is verbazend! Hoe is het toch mogelijk dat onder invloed van hormonen de kikkervisjes zich buiten het ei nog zo kunnen ontwikkelen? Bij een kikkervisje zijn er eerst uitwendige kieuwen en dan vormen er ineens longen! Er ontstaan achter- en voorpootjes en ook verdwijnt dan langzaam het staartje. Daarnaast verandert de kikker van spijs: van algen etend dikkopje naar carnivoor kikker. Na al deze veranderingen is de transformatie naar kikker aan het begin van de zomer compleet. Klaar om de nodige kikker-concerten te geven aan het water. (Sandra Bak namens stichting Lingewaard Natuurlijk).

Uitgelicht

Digitale krant