Tijdens de exodustocht een ode bij de kapel op De Heuvel. (foto: Martien van Hemmen)
Tijdens de exodustocht een ode bij de kapel op De Heuvel. (foto: Martien van Hemmen) Foto: martien van hemmen

Gelderland herdenkt in de Betuwe

Algemeen

BETUWE - De Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei staan bepaald niet voor het einde van activiteiten. In feite betreft het hier als het ware een 'startsein'.Achter de schermen zijn veel organisaties in Gelderland druk doende om stil te staan bij 2019. Dit is het jaar waarin de dramatische mislukking van Market Garden wordt herdacht.

Al vrij snel na de bevrijding werden in de regio herdenkingen georganiseerd. Om verklaarbare redenen vonden die hun oorsprong vaak in de militaire (geallieerde) traditie. Maar ook 'herdenken' maakt zijn ontwikkeling door. Het is een afgeleide van de bewegingen in de maatschappij. Zo werd aan het militaire element uiteindelijk de rol van de dappere Polen toegevoegd. Dit resulteerde in een monument van generaal Sosabowski en een Polen infocentrum in Driel. De rehabilitatie van de Polen was een goede zaak. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in hetgeen gebeurde in onze regio in de periode 1944-1945.

Er zijn excursies die naast het verhaal van de geallieerden òòk aandacht geven aan de Duitse kant van de strijd. Oh ja, dan zijn er ook nog de burgers. Zij kwamen in de spagaat van oorlogsgeweld en iedereen in de regio moest evacueren.Gelukkig krijgt hun lot steeds meer aandacht. Hierbij kunnen wij op onze eigen hedendaagse manier herdenken en ook die dramatische vlucht die eindigde omstreeks juni 1945. De Exodustocht is een ode aan de burgers.Iedere laatste zaterdag in juni wordt de wandeltocht georganiseerd .Iedereen moet mee kunnen doen dus zijn er liefst zes afstanden. "Doe mee op 29 juni en kijk op www.exodustocht.nl."

Uitgelicht

Digitale krant