Logo gemeentenieuwsonline.nl

Oogcafé over de Orcambril, de slimme voorleesbril

LINGEWAARD - Slechtziende mensen hebben vaak moeite met het lezen van krantenberichten. De letters zijn te klein, het contrast niet goed.

De Orcambril, ook wel de slimme voorleesbril genoemd, kan uitkomst bieden. Wijs met een vinger naar het krantenbericht en via de bril krijg je het artikel voorgelezen. De Orcambril kan ook gezichten herkennen en straatnaambordjes ontcijferen.

Wil je meer weten over deze innovatieve bril? Kom dan zaterdag, 19 oktober aanstaande naar het Oogcafé Lingewaard. Een deskundige zal de bril demonstreren. Daarna kun je hem zelf uitproberen. Van 14.00 – 16.00 uur ben je welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Aanmelden kan bij Joke van Rijswijk; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386.

In gesprek met iemand met dementie in het Alzheimer Café

ELST – Leven met dementie is niet altijd makkelijk. Niet voor degene met dementie en niet voor de omgeving. Woensdag 16 oktober gaan we in gesprek met iemand bij wie de diagnose gesteld is.

Wie kan er tenslotte beter aangeven hoe het is om dementie te hebben dan iemand met dementie zelf? We vragen haar hoe het is, waar ze tegenaan loopt en hoe ze graag behandeld wil worden. Ook staat ze stil bij haar verwachtingen van haar verdere leven en hoe wij haar daarbij kunnen helpen.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Inge van Dijk, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06-53118823 of i.vandijk@alzheimervrijwilligers.nl.

Sprookjesfestival op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Het jaarlijkse Sprookjesfestival wordt ook gevierd in Kasteel Doornenburg. Een evenement geheel gericht op kinderen van 4 tot 10 jaar.

Kinderen worden spelenderwijs door een gids en een jonkvrouw meegenomen door het kasteel. Het thema is dat een tovenaar die zijn toverstok kwijt is. Een rondleiding duurt ongeveer 5 kwartier.

Het lijkt op een gewone rondleiding waar kinderen mogen kruiden stampen, harnas en mooie sprookjeskleding passen en luisteren naar mooie verhalen. Totdat tovenaar Maledoor verschijnt. Een droevige tovenaar zo blijkt, want hij is zijn toverstof kwijt. De gids vraagt alle kinderen om Maledoor bij het zoeken te helpen. En zoals het in alle sprookjes afloopt, tovenaar Maladoor vindt zijn tovenaarsstof terug en verlaat dolgelukkig Kasteel Doornenburg.

Kinderen worden uitgenodigd om in hun mooiste kleren te komen. Misschien als prinses, tovenaar of ridder. De rondleidingen zijn van zaterdag 12 tot en met zondag 20 oktober. Aanvang 12.30 en 14.30 uur. Entree 6 euro. Reserveren via www.kasteeldoornenburg.nl.

Meer berichten