Logo gemeentenieuwsonline.nl
Britse soldaten aan het verdronken front in de Over-Betuwe. (foto: publiek domein)
Britse soldaten aan het verdronken front in de Over-Betuwe. (foto: publiek domein) (Foto: publiek domein)

Lezing Historische Kring Bemmel: Het pokerspel met het water

BEMMEL - Het pokerspel met het water gaat over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-45. Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, gaat in op het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta en de gebeurtenissen aan het verdronken front.

Op zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken naar het Ruhrgebied. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand. Op 6 december bezwijkt de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater had moeten tegenhouden. Met geweld stroomt het water richting Tiel en de West-Betuwe.

Er ontstaat een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om bij het kanaal de opmars van het water te stuiten. Duizenden mensen, gewapend met spaden en schoppen, stromen toe om te zorgen dat de kanaaldijken worden versterkt en standhouden.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de heroïsche rol van Betuwse poldermensen bij de pogingen om een groot menselijk drama af te wenden. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd. Omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een pokerspel.

De lezing wordt op woensdag 20 november gehouden in Het Wapen en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Meer berichten