lingewaarders bij het namenpaneel bij herdenking evacuatie op 29 september
lingewaarders bij het namenpaneel bij herdenking evacuatie op 29 september Foto: martien van hemmen

WO II namen-en fotopaneel overwintert elders

Algemeen

HUISSEN - In de afgelopen periode hebben wij u op de hoogte gehouden over de actie: 'Geef de namen een gezicht'.

Hierbij gaat het om namen van 184 'Huissense' oorlogsslachtoffers. Binnen het gelegenheidscomité 'Herdenking 2 oktober' is de ambitie uitgesproken om meer foto's van slachtoffers toe te voegen aan de lange lijst. Dit maakt de relatie met de tragiek nog meer herkenbaar.

Via het Exoduscomité kon - in het kader van Rivierengebied Herdenkt - een initiatief handen en voeten worden gegeven door een paneel te plaatsen in Huissen. Resultaten bleven niet uit en de interesse bleek groot te zijn. De blikvanger werd min of meer een ontmoetingsplek waar onder andere hardop gedacht werd over wie eventueel nog fotobeelden zou kunnen hebben.

De oproep leverde tientallen reacties op. Wegens dit succes werd het de ambitie om het paneel langer en wel tot 5 mei - Bevrijdingsdag 2020 - te plaatsen. De via het reguliere systeem verrichte melding bij de gemeente bleek na enige weken toch te stuiten op wat formeel (il)legaal is. Om deze reden is het paneel per 12 november verwijderd en overwintert het - alle goede intenties van iedereen ten spijt - (wellicht tijdelijk) elders. We zijn van mening dat het initiatief ook zonder paneel door kan lopen.

Wij roepen iedereen op in de komende maanden te zoeken naar fotomateriaal van de slachtoffers. Uw zoektocht maakt het verschil.Dat willen wij graag aan iedereen tonen op 4 en 5 mei 2020, 75 jaar na de bevrijding. Neem gerust contact op met Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark of Exoduscomité.

Uitgelicht

Digitale krant