Zwerfafval in het Zeegbos. (foto: Natasja)
Zwerfafval in het Zeegbos. (foto: Natasja) Foto: Natasja

Probleem zwerfafval groter dan we denken

Algemeen

LINGEWAARD - Zondag 10 oktober, een mooie zonnige najaarsdag en een heerlijke dag om lekker buiten te zijn. Na een ochtendwandeling op De Posbank wilde ik in de middag ook nog lekker nuttig buiten zijn en wilde Het Zeegbos eens aanpakken als het gaat om het afval wat ik al vaker tijdens een wandeling had zien liggen. Een mooi stukje natuur tussen Arnhem en Huissen waar je bijzondere dingen tegenkomt en een aantal reeën, de vos en de ijsvogel hun thuishaven hebben. Een plek om te genieten van de natuur. Echter, niets is minder waar. 

Als je echt durft te kijken wat tussen de natuur verborgen ligt, dan schrik je daar echt van. Ik heb maar een klein stukje bos aangepakt, het is misschien 500 x 500 meter en ben gaan tellen hoeveel blikjes dit stukje bos rijk is. Als het statiegeld op blikjes al was ingevoerd had ik ermee een leuk zakcentje gehad, want er lagen liefst 81 blikjes (95% bierblikjes). Om verdrietig van te worden en om aan te geven hoe onzichtbaar al het zwerfafval soms lijkt te zijn. Wij als zwerfafvalbrigade kijken uit naar de invoering van het statiegeld, want de flesjes in de natuur worden echt minder en hopelijk heeft dit hetzelfde effect als eind volgend jaar het statiegeld op blikjes wordt ingevoerd.
Irriteer jij je ook zo aan al het zwerfafval en breng je ook graag wat vrije tijd door in de natuur?

Elke eerste zaterdag van de maand gaan we met een grote groep vrijwilligers op pad om Huissen wat schoner te maken. Van half 10 tot ongeveer half 12 en op basis van vrijwilligheid, ook al is het maar een paar keer per jaar. Alles wat leeft in de natuur zal je dankbaar zijn!

Uitgelicht

Digitale krant