Theatermaker Thomas Borggrefe.
Theatermaker Thomas Borggrefe. Foto: archief Thomas Borggrefe

Theatersolo ‘Helderman’ over dementie

Algemeen

HUISSEN - In de Zandse Kerk in Huissen is op woensdagavond 13 juli 20.00 uur de theatersolo ‘Helderman’ door Thomas Borggrefe: een voorstelling over dementie. De kerk is open vanaf 19:30 uur. De toegang is gratis, wel je komst melden per mail: communicatie@zandsekerk.nl.

Theatermaker Borggrefe kruipt in de huid van een musicus met beginnende dementie. Het publiek wordt deelgenoot van zijn gevoels- en belevingswereld; van een mens in al zijn kunnen en niet meer kunnen, de controle tegenover de onmacht. ‘Helderman’ is een compositie van muziek, teksten, zwaarte en lichtheid, zoals het leven met dementie dat is.

Borggrefe: “Ik probeer mijn publiek bewust te maken van het feit dat het wezen van de mens met dementie hetzelfde blijft. Het gevoel heeft geen dementie.” De impliciete boodschap van zijn voorstelling is om mensen met dementie gelijkwaardig, liefdevol en met respect te behandelen.

Borggrefe is naast theatermaker ook parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Hij laat zich in zijn voorstellingen inspireren door zijn ervaring in de zorg voor mensen met dementie. ‘Helderman’ is voor iedereen die geïnteresseerd is in dementie, door persoonlijke ervaring of vanuit (professionele) belangstelling. Na de voorstelling gaat hij in gesprek met het publiek om vragen te beantwoorden en om meer vragen op te roepen. Door zijn ontroerende voorbeelden uit de praktijk en humoristische anekdotes is hij als geen ander in staat zijn publiek te laten nadenken over de mens achter de diagnose.

Uitgelicht

Digitale krant