De eerste statushouders ontvangen hun diploma in de zorg en krijgen daarmee een opstap naar werk.
De eerste statushouders ontvangen hun diploma in de zorg en krijgen daarmee een opstap naar werk. Foto: Inez Pelgrom

Na leerwerktraject in ouderenzorg start op arbeidsmarkt voor statushouders

Algemeen

LINGEWAARD - Via een uniek leerwerktraject tot helpende of verzorgende kregen 28 statushouders in Midden-Gelderland en Foodvalley de opstap naar werken in de ouderenzorg geboden. De eerste gediplomeerden zwaaiden na tweeënhalf jaar trots af.

‘Dit leertraject geeft ons de kans om hier een start te maken, ik heb er mijn leven in Nederland mee gekregen’, vertelt een van de gediplomeerden. Het geeft direct de impact aan die het project “Nieuwkomers in de ouderenzorg” heeft. Na tweeënhalf jaar hard werken hebben nu de eerste zes deelnemers hun diploma behaald, vijf zijn nog in opleiding tot verzorgende IG. Vijftien van de 28 werken nog steeds in de (ouderen)zorg, waaronder ook in de facilitaire dienstverlening of als woon-assistent.

Na een voortraject van een half jaar startten de nieuwkomers met de reguliere BBL-opleiding voor Helpende (niveau 2) of Verzorgende (niveau 3). ‘Bijzonder aan dit project was dat de statushouders geen vooropleiding hoefden te hebben om in te stromen’, vertelt Susanne Haarsma, vanuit WZW, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn betrokken als programmamanager. Werk en/of opleiding zijn belangrijke aspecten bij een goede integratie. Via dit project kunnen ze volledig deel uit maken van onze maatschappij.’

Het mes snijdt ook aan de andere kant. De ouderenzorg kampt met personeelstekorten en haalde via dit project goed inzetbare medewerkers in huis. Bovendien is de diversiteit aan culturele achtergrond onder medewerkers van meerwaarde, merken de gediplomeerden. “Wij kunnen helpen die bewoners zich thuis te laten voelen.”

Uitgelicht

Digitale krant