Afbeelding

Waarom zou je een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben?

Zakelijk

Elk land heeft zijn eigen wetgeving over aansprakelijkheid, wat verklaart waarom bijna niemand in het Verenigd Koninkrijk een aansprakelijkheidsverzekering heeft, maar bijna iedereen in Nederland. Lees verder om meer te weten te komen over dit type verzekering en waarom het ook voor je een goed idee is. Na het lezen van dit artikel is de kans dus groot dat je toch wel een aansprakelijkheidsverzekering af wilt sluiten. Doe dit dan ook! 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Aansprakelijkheid betekent dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor schade die je aan een ander of zijn of haar bezittingen hebt toegebracht, terwijl dit onopzettelijk was. In Nederland kun je wettelijk verplicht worden om de financiële gevolgen te dekken. De aansprakelijkheidsverzekering dekt deze wettelijke verplichting om de kosten te vergoeden in veel gevallen voor jou en je medeverzekerden. Als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten, kun je dus voorkomen dat je financiële schade lijdt. 

De schade wordt gedekt

Over het algemeen dekt een aansprakelijkheidsverzekering schade die je zelf hebt veroorzaakt. Hierbij is er wel een belangrijke regel: de schade moet niet met opzet veroorzaakt zijn. Als je per ongeluk de telefoon van je collega laat vallen dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de aansprakelijkheidsverzekering om de schade te dekken. Ook ben je in het algemeen verzekerd voor schade dat veroorzaakt is door zowel je hond als je huisdier. Is je zoon op straat aan het voetballen en breekt hij met de bal een etalageruit? Je aansprakelijkheidsverzekering zal de schade dekken!

De beste redenen om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor particulieren, maar het is wel een goed idee. De kosten van een claim kunnen enorm zijn, zeker als een persoon gewond is geraakt. Normaal gesproken zou je hierdoor met een schuld zitten, maar een aansprakelijkheidsverzekering voorkomt dat en beschermt ook het slachtoffer. Je slaat dus eigenlijk twee vliegen in één klap als je zo’n polis hebt afgesloten. 

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering?

Wil je na het lezen van dit artikel een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Zorg er in dit geval onder meer voor dat het verzekerde bedrag niet te laag is. Met name bij ernstig letsel kun je voor zeer grote bedragen wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Het is daarom verstandig om voor minimaal 1,25 miljoen euro dekking te zoeken. Kies ook voor een laag eigen risico of helemaal geen eigen risico. Dit kost vaak maar een klein beetje extra.

En een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan?

In dit artikel wordt alleen maar gesproken over een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar het is ook nog mogelijk om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit heb je nodig als je een ondernemer bent aangezien je dan hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle kosten. Door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, kun je voorkomen dat je persoonlijk failliet kunt gaan door potentiële schulden. Dit is al helemaal het geval als er een ongeluk gebeurd is op de werkvloer in de kou of je schade aan de bezittingen van je klant hebt veroorzaakt zonder opzet. 

Uitgelicht

Digitale krant