Schuilkelder Nieuwenhof, de Woerdsestraat en de NH kerk. (foto: VDR)
Schuilkelder Nieuwenhof, de Woerdsestraat en de NH kerk. (foto: VDR)

Theater en lezing over Ressen in 1944/1945

Algemeen

RESSEN - Op 27 en 28 maart zijn er in het kerkje van Ressen speciale voorstellingen, met locatietheater Loenen over 'Manneneiland' en een lezing over het leven in Ressen in 1944/1945 van de Historische Kring Bemmel (HKB).

Het locatietheater Loenen speelt een familieverhaal op het Manneneiland in de periode vanaf september1944. De dorpen Ressen, Oosterhout en Lent vormden toen een eiland omdat het hoger gelegen was, en omringende dorpen stonden door een dijkdoorbraak bij Driel onder water.

Op het Manneneiland was het overleven in een (bijna verlaten) Betuwe tijdens de evacuatieperiode. Vrouwen en kinderen waren ver weg, en 1000 mannen moesten het rooien op een ondergelopen eiland dat van twee kanten onder vuur lag. Een benauwde periode die families uit elkaar heeft gerukt, maar ook nader tot elkaar heeft gebracht in bijvoorbeeld de 4 schuilkelders bij de Nieuwenhof. De voorstelling is opgebouwd uit dagboekfragmenten, interviews en ooggetuigenverslagen van betrokkenen.

De lezing van HKB zal na de pauze verzorgd worden door de heren Paul Oostervink, Adri Stuart en Gijs Bouwman. In een dialezing over het leven in Ressen in 1944/45, laten zij u details zien over o.a. een tijdelijke begraafplaats van Britse militairen, het NS Station Ressen, de Veiling EKV en de boerderijen in Ressen. Recent heeft onderzoeker Paul Oostervink nog nieuwe feiten boven tafel gehaald over deze periode in Ressen

De toegang is gratis. Kaarten wel vooraf reserveren via e-mail, met daarin uw naam en voorkeursdatum (27 of 28 maart) via aanmeldingvdr@gmail.com.

Uitgelicht

Digitale krant